Sunday, December 12, 2010

salam semua... alhamdulillah sepanjang cuti ni bertambah sihat, bertambah ilmu didada ( memasak, berkebun, memandu), yang paling x tahan bertambah berat di badan nie (yg nie xbleh nak control)...

ok enough with intro, actually this entry is a reply to my friends as she has tagged me in her blog.. thanks AINATUL ALIA ALIAS but really3 sorry for the late reply....
(p/s: sorry for grammatical error)
Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person that tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you.
 1. suka membaca...klau kluar shopping, tempat yg paling heaven skali kedai buku.... wah heaven wohhh.... writer paling best HLOVATE, HILAL ASYRAF, DAMYA HANNA n etc.(hehe mostly novelist kan3)... tapi skrang minat membaca tu mcm dah kureng skit...
ingat lagi buku pertama yang minta mak&ayah beli ialah buku ALONG... my first book that i have....



2. tamak... memang tamak dengan ilmu... kalau buleh apa yang ada dalam buku tu suma  nak tau... nie especially waktu nak exam la... even buku tu tebal 5/6 inci pun  sanggup baca and  takkan tenang klau  tak baca before hari peperiksaan

3. suka belajar bahasa asing. english, arabic, mandarin, korean, hindi, japanese language etc...  pernah belajar arabic, mandarin, hindi and japanese sikit2 tapi malangnya sebab tak guna so sudah lupa... skrang my 3rd language is korean langguage..

4. pemalu... yes sangat pemalu...sampai kadang2 orang tafsir sbg seorang yang sombong... tah la... 

5.suka makan laksa...tp yang mak buat jaaaa... sbb dekat umah ada kuah kacang... maybe ramai orang yang tak pernah makan laksa dengan kuah kacang.. lagipun x pernah jumpa orang jual laksa dengan kuah kacang.. sebab tu suka makan laksa yang mak buat ja..

6. musuh ketat ulat, cacing n kaum kerabatnya... mmg fobia sgt... so jgn harap la aku nak letak gambaq cacing n ulat dlam blog nie...

7. selalu kalah dengan anak buah yang baru beberapa tahun especially bila main action game... blajar naik motosikal pun dari anak buah...haih...

8. x pandai nak buat lawak langsung...kdg2 kesian dekat org sekeliling yg boring dgn diri ini.. minta maaf.. diri ini tak dikurniakan bakat untuk menjadi seorang pelawak. maybe sebab nie aku tak ramai kawan kot...
9. coklat n black are my favorite colours....

10. teringin nak blajar main piano n gitar... lagi satu teringin nak blajar sign language...

11. susah nak mengingat nama orang... ni lah penyakit paling kronik...

12. suka tolong orang tapi tak suka minta tolong orang... bagi aku hutang duit boleh dibayar, hutang budi berat nak tanggung... sebab tu klau bleh aku akan cari jalan utk selesaikan sesuatu sndri, tp kalau tak mampu aku sebagai manusia perlukan pertolongan...

13. suka berangan... yes ni hobby aku akhir2 nie...

14. sensitive.. mudah terasa... nak kata manja, aku manja dgn famly je... tapi klau orang marah aku sgt mudah terasa... tp bila dah besar ni kn pandai2 jaga diri, walaupun kena marah klau bleh pikir banyak2 apa penyebab dia.. maybe mmg betul salah aku...


15. ramai yang tak tau aku ni cepat naik hangin...tp ikut tempat, masa dan keadaan kot...

16. suka jalan2 buang masa.. tapi tak suka melepak dekat kedai mamak berjam2...

17. semenjak duduk umah luar, suka naik bas ari2 gi clas sbb suka tengok ragam orang yang 1001 macam ni... lgpun dapat hilangkn penat bila tengok view luar...

18. cita2 dlu tringin nak jadi cikgu bahasa english tp sedar diri bahawa english aku nie tunggang langgang so terpaksa kuburkan cita2 tu...

19. suka buat keja last minute... even study pun slalu study last minute.. dah tak bleh ubah dah perangai ni...

20. tapi senang bangun pagii... hehe nie klau dekat umah sewa la.. kalau dekat umah ehem2.. hehe susah jgak nak bangun pg2 dengan angin bukit pg2....

21. suka SUPER JUNIOR n 2PM





22. suka tengok orang SENYUM......

23.masih kabur dengan masa depan... tapi teringin sekali melancong ke korea, jordan, australia, holland, egypt n etc

24. 1st love- pernah trsuka dekat seseorang tp nampaknya sekarang dia bersama dengan seseorang yg bleh membahagiakn dia so aku berdoa agar dia bahagia buat selama-lamanya..
love at 1st sight- masih mncari siapa geranganya kerana pernah bertegur sapa n jumpa beberapa kali tapi still tak tau siapakah sebenarnya si dia


25. for me ibu bapa adalah segalanya dan takkan terbalas segala jasa ibu bapa...

alhamdulillah done....

buat kawan2 jom la kongsi2

lisma


Sunday, December 5, 2010

annyeong
hehe back to my hobby, blog-walking in the middle of night..

hello.. haha writing in the middle of night.. is it??.. or already dawn...na molla(i dont know)... but now i am going crazy... why??.. it is all because of the new kbs reality show- oh! my school.. nomu jemiso( full of fun)


hongki FT island, taecyeon 2pm, minho SHINee, sam d, min Miss A and many more......








 first episode...already done... waiting for 2nd episode... try this link before its being deleted...

 
so see you soonnnnnnnn.....
annyeogi jumuseyo....

(sorry for gramatical error... im not so go0d in writing)






Tuesday, November 30, 2010

...assalamualaikum...salam sejahtera salam satu Malaysia(hehe ada gaya pembaca berita tak haha...)

offline untuk seminggu sebab stremix da problem...ish3.. 

ni chek nak cerita... ada la satu hari tu aku and my sis gi umah akak dekat cgloon(sapa dok kedah tau la)... okay  pi sana saja2 la... balik tu tak la malam sgt tapi besa la jln nak masuk perumahan felda aku ni dalam sikit.. so ada la lalu jalan gelap.. 

dalam keta ada la akak aku ke-3 as pemandu, aku dok sebelah dia pgang baby 1 thn, blakang ada akak yg pertama and anak dia 2 orang laki. so drive la mcm besa.. dalam keta sempat la lg nak mengasah bakat melontarkan vokal yg ehem3 ni( nak kata sedap tak baik nak menipu, nak kata tak sedap emmm bleh la tahan huahuahua)...tambah2 lagu maher zain... aduh xbleh dok diam...

ok2 back to the story, then lalu la satu jalan, sapp... eh apa tu...okay2 relax2.. ayat kursi...asap tngah jalan.. pantulan cahaya keta ngan pembahagi jalan yg warna putih tukot...
sapp...sappp..sapppp..sapppppp...sappppppppppppppp....sappppppppppppppp....sapppppppppppppppppppppppppp....(mulut x lepas baca ayat kursi...)



then balik umah... malam tu gi bilik mak... mak lepas ujan kabus banyak naik noh... mak tanya awat... tadi depan lorong nak masuk sini nampak banyak kabus... tapi pelik.. mula2 nampak satu memanjang keatas tak bercantum pun, ingatka pantulan cahaya, pastu ada lagi, pastu ada lagiiii, pastu banyakkkkkk.... ish pelik....

pastu akak aku masuk...
aku: kak nampak dak kabus tadi.... 
kak: nampak tapi pelik... takutla tadiiiii..... tadi sebenaqnya tayar keta dah jatuh dari jalan raya...tapi kak diam ja... nasib baik sedaq... pastu ada nampak lembu putih... adik nampak dak... 
aku: dak pun... mana ada lembu putih...

kabus yang memanjang ke atas??? lembu putih???
0r
dot..dot..dott???



Saturday, November 20, 2010



salam semua... salam raya aidiladha@haji@korban.. salam satu malaysia...
takziah kpd sahabat2, sanak saudara lembu yg telah terkorban di hari raya ni...




tup.tap..tup..tap.. dah seminggu dah aku bercuti...
jadi babysitter anak akak wohhh.... mmg mencabar...
baby br 1 thn, br nak mngenal dunia... but full of funs...






tp yg paling tak best sakit lidah...aaarghh nomu apayo
tak pernah sakit lidah macam ni..
lidah jadi merah..
makan pedas sikit pun x bleh...
bukan pedas sgt pun... bayangkan makan kari@ gulai pun rasa macam nak meleleh ayaq mata...
xtau la pasai pa...


n for sahabat2 yang masih dalam peperangan dengan kertas exam... selamat berjuang...
semoga kejayaan dapat dikecapi...




buat sapa yang boring2 tu..
planning la cuti ni baik2..


n skrang kan cuti sekolah..
mesti banyak kenduri kendara kan3...
buat rakan2 dan sesiapa pun yang nak bergelar raja sehari...
tahniah dan selamat pengantin baru...



...salam semua...

Thursday, November 11, 2010

salam semua, salam satu Malaysia...
(wuahaha bangun dengan hati yang gembira... hehe biasa la exam dah abis...)

2 perkara yang paling bahagia bagi seorang student

1)
ngah siap2 nak gi claz tiba2 message masuk..tut..tuttt..tut..tutt..' kawan2 hari ni claz batal. lecturer ada meeting' ngeh3...

2)
muka serious, last paper nie...tepat 5.15... 'masa peperiksaan telah tamat, pelajar dikehendaki menulis ayat terakhir di kertas jawapan. pastikan anda telah mengisi maklumat di bahagian depan kertas jawapan.' hehe apa macam rasa macam nak jerit pun ada...

ok exam dah abis means sem 5 pun dah tamat... pejam celik, bangun duduk, tidoq baring dah abis dah sem nie..
alhamdulillah... pahit manis suka duka perit jerih suma dah dtempuhi... belek2 aktiviti sem nie...

yeah grad3... diploma...


adiah Bday me n my bro- dpat g langkawi...


adik beradik -acu, along, angah, adik n alang ( andak n acik x datang)...


nie dekat ict shah alam...


lepak dekat pusat bowling sek 18...


yang ni bukak puasa sama2 ngan housemate...


raya3.... family sblah makk...

yeah happy2... 




Friday, October 22, 2010


... lorong gelap...

....jantung..dup..dap..dup..dap...

...tangga...

...step by step...

...wait for awhile...

...tung..tang...besi bertemu besi...

...ssssssssss...gerudi...

...enter the room....

...wayar berselirat...

...sesuatu putih...


....krekkkkkkkk...

...ssssssss....

...arghhhhhhh...tidakkkk......

...done....







...ma kasih doc..hehe...

Sunday, October 17, 2010

Assalamualaikum..


...busy3..
...study...
...exam...




Date
9.00-12.00

2.15-5.15
25/10/10 (Monday)

MAF 620
28/10,10 (Thursday)

FAR 430
1/11/10 ( Monday)
TAX 490

4/11/10 (Thursday)
AIS  510

7/11/1 (Sunday)

IBM 535
10/11/10  (Wednesday)

LAW 485

Friday, September 24, 2010

assalamualaikum..

erk(alhamdulillah).. kenyang makan kuih raya, ketupat lemang semua..hehe
btw raya tetap raya keja tetap keja.. pasti seminggu nie semua dah start keja kan xkesah la keja dekat pejabat ka, keja belajar ka, kerja memasak ka, segala jenis kerja lah(tp mesti kerja yg halal la..).. wuarghh, mesti semua tension kan.. elok2 2 minggu dapat cuti pastu kena balik pulak.. especially student(like me je la.. yg lain suma suka study kan..kan??)..dan pasti suma mcm stress ja kan.. so jomla kongsi2 petua nak hilangkan stress..

1. senyum

tak keluarkan duit sesen pun untuk senyum tau... x susah kita nak praktiskan senyum ni..tengok cermin pastu sebut WEEE.. haa kan comel tu... senyum kan satu sedekah.. insyaallah dengan senyum kita akan lapang dada, orang sekeliling pun akan senang, malah suasana sekeliling pun terasa macam tenang saja.. dan yang paling penting dengan senyuman juga kita akan berasa bersyukur dan redha dengan apa yang kita ada, memohon padaNya apa yang kurang supaya dipermudahkan kerja..

2. makan

nyummy.. tp nie aku rasa cara sesetengah orang ja suka lakukan sebab tak ramai orang yang ada selera makan kalau tengah stress.. tp dengan makan especially makanan yang manis2, sejuk2 at least bukan saja setakat bagi tenaga tapi boleh kurangkan stress.. kenapa??.. ya la bila perut kenyang hati pun senang.. bila hati senang kurang la sikit tekanan tu..tp jgn makan lebih pulak, nanti mudarat dekat diri sndri plak..

3. tidor

hehe.. ni pasti ramai yang buat kan.. kalau dah terlampau stress jangan la teruskan takot nanti ada short-circuit somewhere pulak..at least take a nap.. selepas kita rehatkan diri baru la ada tenaga nak buat keja. tp jangan la kalau stress kt tidor berjam2 pulak sampai tak buat langsung keja tu.. tu dah lain cita tu..

4. wangian
yes.. wangian boleh hilangkan stress.. pilihlah wangian yang kita suka yang boleh buat kita rasa tenang, nyaman, segar dan semulajadi(macam iklan wangian umah la pulak hehe)... wangian bleh merangsang otak kita.. ingat pesanan ustazah saya dlu, 'kalau nak study, kemaskan diri, pakaila wangian sikit supaya kita rasa tenang dan senang nak belajar'.. tp jangan la pulak pakai wangian sampai 2,3 buah rumah jiran boleh bau.. tu dah salah tu..

5. doa

kita berusaha sebaiknya dan jangan kita lupa untuk meminta dari yang berkuasa.. ni yang paling penting skali...berdoalah semoga dipermudahkan urusan dan diberikan ketenangan...
ni ada doa (credit to:darussyifa)



 aku pasti semua tahu point2 yg ada dkt atas ni, saja nak mengingati antara satu sama lain.. and kalau nak tau betol ka dak wat la sndri...hehe 

(p/s: gambar suma aku goggle)

Thursday, September 9, 2010

assalamualaikum.... semangat raya membara2 haha...
tengoklah semua...
home made kuih raya...



my fav cornflake



biskut coklat kot

cococrunch my sis pnya resipi sndri



biskut gajus

yang paling penting ketupat

meriahnya raya ni...
 in making ada 3 jenis lagi..
nak rasa mai la umah hehe..

Wednesday, September 8, 2010


assalamualaikum... pa khabar semua(eh perasan mcm ada orang bukak je blog aku ni.. xpalah..salam buat sapa2 yang tengah baca, terbaca, terpaksa baca...)

alhamdulillah, semua pasti dengan mood raya kan... siap wat list kan.. baju raya, kasut raya, kad raya, kuih raya, ketupat raya, jalan raya(yala nak balik kg kan)...

entry kali ni aku just nak luhkan isi hati jantung limpa aku kat sini...

dalam kita riang seronok gembira suka hati, ada tak kita terpikir pasal ibu bapa kita.. ibu bapa yang telah melahirkan dan membesarkan kita.. ibu bapa yang tidak pernah putus asa memenuhi kehendak kita.. ibu bapa yang tidak pernah sekali2 terlupa akan anaknya.. ibu bapa yang sanggup berkorban walaupun dengan nyawa sendiri untuk kehidupan anaknya... (alhamdulillah aku ada mak dan ayah yang terbaik di dunia).. tp sebelum itu, takziah buat kawan2 yang mak dan ayahnya telah pergi kepadaNya.. Al-Fatihah buat mereka..

tapi aku sedih.. sedih kerana masih ada anak2 yang tidak pernah nampak segala pengorbanan yang telah dicurahkan oleh ibu bapa mereka.. anak2 yang tidak pernah ada sekelumit kesedaran untuk membalas segala jasa mereka, anak2 yang tidak pernah terpikir untuk memberi sedikit kebahagiaan kepada ibu bapa mereka, malah sanggup meminggirkan mereka, sanggup menyisihkan mereka dalam hidup, sanggup meninggalkan mereka sendirian keseorangan mengharungi usia tua, melalui sisa2 hidup tanpa anak2 disisi...

ini peringatan untuk diri sendiri dan juga kawan2 semua.. disempena hari mulia yang bakal menjelang ni, ingatlah, kenanglah jasa ibu bapa, mintalah keampunan dari mereka kerana keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa...

mak ayah minta ampun minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.. halalkan makan minum anakmu.. terima kasih kerana melahirkanku di dunia.. terima kasih kerana membesarkan aku dengan penuh kasih sayang..terima kasih... terima kasih... terima kasih...


Monday, September 6, 2010

assalamualaikum...
yey... alhamdullilah tinggal beberapa ari lagi ja semua umat islam akan meraikan Hari Raya Aidilfitri.. pasti semua BAHAGIA...

dan yang pastinya sekarang pasti ramai yang dah ada dekat umah kan bersama dengan family tercinta... semestinya terasa BAHAGIA...

sempena raya ni kan mesti la ada yang pergi shopping raya. tambah pulak balik umah mesti la buat kuih raya kan. pastu kemas rumah n tambah lagi klau cat umah.. BAHAGIAnya...

tapi dalam keBAHAGIAan yang kita lalui, jangan lupa orang yang tidak senasib dengan kita.. pasti mereka juga mencari keBAHAGIAan yang sama...

xde kene mgena pon dengan entry.. just sbg hiasan

Sunday, August 29, 2010

(luahan jantung, dimasak bersama asam garam kehidupan, dicampur sedikit emosi, dikacau gaul dengan sebati, akhirnya terciptalah karya agung sebuah ilusi)



suatu ketika dahulu,
dia pernah hadir dalam hidupku,
memberi seribu satu makna,
mewarnai kehidupan remaja,

hati ini pernah berbicara,
hati ini pernah terbuai seketika,
dengan kehadirannya,
adakah ini suatu takdir,

adakah dia milikku,
adakah aku milikknya,
namun tiada kata2,
hanya bicara hati yang gelita,

namun,
semua itu tinggal kenangan,
pahit manis meningkat dewasa,
asam garam kehidupan remaja,

sakali lagi dia hadir,
sekali lagi hati terbuai,
sekali lagi hati ini bertanya,
adakah ini takdir,

aku bukan malaikat untuk menidakkan kata hati,
aku hanya manusia biasa,
yang punyai hati dan perasaan,

namun bukan aku yang menentukan segalanya,
aku berserah pada-Nya,
andai itu suatu ketentuan,
aku bersyukur,
andai itu hanya warna2 kahidupan,
aku redha,
kerana aku masih ada DIA.

(p/s: hak cipta terpelihara intan, hahaha
: gambar from iluvislam....)